6 Madde’de Turizm Mezunun Turizm’de Çalışmamasının Nedenleri

Günümüzde düzeni olmayan yasal olarak uyulmayan ve denetlenmeyen sektör olan turizm artık ülkemizde çekirdekten bu işe yetişen kişiler tarafından tercih edil(e)miyor.







    1. Madde: Turizm sadece otel olarak genç turizm’cilere aşılanmasından dolayı. Yani eğitim sisteminde sadece turizm ile ilgili otellerden bahsedilir. Öğrenciye turizm ile ilgili dünyası sadece otel miş gibi anlatılır.
    2. Madde: Otel işletmelerinden turizm mezunlarına gerekli özeninin gösterilmemesi bu işlere gönül vermiş kişilerin tercih sebebi ne yazık ki olmuyor. Örnek vermek gerekir; Otel yöneticilerinin mantığı şu şekilde ilerliyor, Mezun olan okumuşu genç turizmci arkadaşımızı istediği at koşturtamayacağı için( garson,komi,steward) birden fazla iş yaptırma düşüncesi dolayısıyla bu işe okumuş insana pek sıcak bakmıyor. Bunun yerine vasıfsız olan her işi yaptırabileceği kişileri daha düşük bütçeyle çalıştırıp eğitim almış insana ihtiyaç duymuyor.
    3. Madde: Özellikle otel sisteminde okumak pek bir şey ifade etmiyor. Çünkü senden 1 yıl önce işe girmiş ama okumamış kişi tecrübeli olduğu için okumuş olan kişi sektörde ezilmektedir.
    4. Madde: Yasal olarak 8 saat  kuralı genelde bu sektör için geçerli değildir. Yasal olarak uymadığı bariz görünmesine rağmen hiçbir tedbir uyarı vb gibi durum ile karşılaşılmıyor.
    5. Madde: Turizm sektörü insan yetiştirme sektörüne uzaktır. Yeni kendi içerisinden bir oluşum oluşturmaz. Yeniyi barındırmaz, sürekli farklı işlemler yaptırmakla yönlendirilir.
    6.Madde: Sektörde mevcutta kıdemli olan kişi veya kişiler eğitim durumu turizm ile alakası olmadığı için Örn: Otel müdürü (turizm mezunu değil, lise mezunu) bu durum olduğu için bu sektör için gönül vermiş kişilerin değeri ne yazık ki bilinmiyor.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gerçekleşen sahipli araç kullanma dersi

Ehliyet Sınav Soruları

Turkcell Katma Değer Servisler İptali